Pelspleie                    

 

 

Når valpen kommer til sitt nye hjem er det viktig at den venner seg til å bli stelt med på bordet.

F.eks et kjøkkenbord, med en badematte slik at hunden ikke sklir, er det som skal til for å få riktig stilling til den som skal stelle hunden.

Jeg anbefaler at en tar valpen opp på bordet til å begynne med hver dag, ca 5 min. er det som skal til, og børster og koser slik at valpen føler seg trygg på bordet. Ved å gjøre dette kommer en inn i en god rutine og pelsjobb/stell av hund blir positivt og en hyggestund for eier og hund.

Riktig utstyr til børsting av puddel er en god karde og en puddelkam (en kam enten med treskaft eller en stålkam med grove tinder.)

Når valpen er liten er det en enkel sak å bare børste igjennom pelsen med karden

(ikke så hardt at det skraper valpen i huden), men ettersom valpen blir større og pelsen tettere kreves det mer og mer. Det beste er å venne hunden til å ligge på siden og bli børstet. Pelsen deles og børstes først et lag med karden , etterkontroller med kammen,  slik sjekker en at pelsen er helt gjennomgredd, gå deretter over med karden igjen slik at evnt. løs pels blir fjernet. Deretter tar en neste lag av pels og fortsetter slik til hele hunden er gjennombørstet. Prinsippet er det samme om en har en vanlig lammeklipp eller masse utstillingspels.

Når valpen kommer i pelsskifte (fra ca 10 mnd.) må en være ekstra obs og børste oftere. Da ”dør” valpepelsen og siden puddel ikke røyter blir dette liggende i pelsen og lage kladder. Er en ikke flink nok i den perioden er det dessverre lett for at det kan bli ”filtmatte” og hunden må klippes helt ned. Derfor vær nøye da går det som regel helt fint.

Puddel skal jo også barberes på snute, labber, under magen og nederst på halen.

Dette kan en fint lære selv, men da må det jo investeres i en klippemaskin.

Jeg har også lært bort hvordan en klipper en lammeklipp og det er heller ikke umulig å lære, hvis en tørr og har lyst. Hvis ikke, må en sende bort hunden til en hundefrisør helst hver 10 uke, ikke la det gå lenger enn max 12 uker.

 

Ved bading av hund skal hunden være helt gjennombørstet og kladdefri før bad.

Så settes hunden i badekar/dusjkabinett (sett på et bånd og fest det i krana, så klarer den ikke å stikke av) og hele hunden blir fuktet godt med lunkent vann. Bruk en god hundeshampo og en plastikkboks med svamp. Spe shampoen ut med vann etter anbefaling på flasken og arbeid shampoen inn i pelsen med svampen. Begynn med hodet, vask godt rundt ved ørene + ørelappene på innersiden (ikke inn i selve øret), forsiktig rundt i snutepartiet og gå videre bakover.  Masser shampoen godt inn i pelsen og skyll godt ut. Gjenta behandlingen en gang til  og skyll ekstra godt. Tilsett en god balsam, la virke 3 min., skyll ut. Når en tror at det er skylt nok, skyll en gang til! Vannet skal være helt klart da er all såpe ute. Press vannet ut av pelsen så godt som mulig. Tørk  deretter med håndklær (ikke gni) og så må hunden føhnes tørr.

Begynn med bakbena og gå fremover. Når en kommer til nakke og hodepels kan hunden godt ligge mens den blir tørket. Har en hund med mye pels kan den også godt ligge mens pelsen på sidene blir tørket. Det er veldig viktig at pelsen blir føhnet helt tørr. Når en tror at pelsen er tørr, så føhn litt til. Varm pels ”lyver” og virker tørr mens den kanskje fremdeles er litt fuktig. Litt fuktig pels gjør at det kladder og da er hele jobben forgjeves. Vær nøye!

 

Klipping av klør er ikke vanskelig.

Anskaff en god klotang og et stoppmiddel hvis kloa begynner å blø. Er en uheldig å treffer på nerven, så klipp ferdig og ikke gjør noe vesen av uhellet. Det er DET hunden husker og ikke at kloa blødde.

Hvis en ser kloa fra undersiden ser en at den er mer ”fylt” innover mot poten og at det som er for langt vokser på utsiden og er ”spissere”. Nesten som et fuglenebb.

Klipp vekk det som er spisst. Protesterer hunden så la den ikke slippe unna husk  hvem som er sjef.

 

Pudler skal også nappes i ørene. Vent til valpen feller tenner da syntes jeg pelsen slipper lettere. Kjøp et ørepulver og ta litt i øret. Napp forsiktig litt og litt pels. Det blir sikkert protester, men dette MÅ gjøres for at hunden ikke skal få øreproblemer.

Ørene kan også med fordel vaskes  med en ørerens eller litt babyolje.

Følg med ørene og hvis hunden rister mye på hodet og klør seg så sjekk ørene. Er de røde, lukter litt rart og er kanskje veldig stygge da er sansynligheten for at hunden har fått ørebetennelse stor. Dra til veterinær!

 

Tennene kan også godt få seg en omgang med en barnetannbørste og en hundetannkrem. Tannproblemer hos hund er mer utbredt enn man tror, og det er like vondt for dem å ha hull i tennene som for oss.


Kort sakt venn hunden til å bli stelt med over alt og blir det protester så ikke gi deg, det er vi som er sjef og ikke hunden.

 

Lykke til med jobben :-)